dilluns, 30 de març del 2015

PROJECTE

Què és això de la Salut Mental Col·lectiva? Per què sovint pressuposem que el concepte Salut Mental és patrimoni exclusiu de l'enfermetat mental, d'una etiqueta, d'un diagnòstic? Potser és perquè donem per fet que no hi ha altres espais generadors de Salut Mental?
I potser també cal que ens fem una altra pregunta: Què és el sofriment mental?, igual que l'anterior, deduïm que la major part de la societat també creu que es tracta d'un mal que només pateixen, valgui la redundància, les persones amb un determinat diagnòstic?. De fet quan totes tres vam definir què és el patiment per nosaltres hem de dir que ens era molt més fàcil explicar què és el que ens fa patir que no pas el patiment en sí. 

Aquestes preguntes en van generar d'altres, i aquestes unes altres... però el que sí tenim clar és que volem analitzar el que succeeix quan el patiment passa a ocupar un espai públic, la majoria de nosaltres tenim tendència a mirar tot allò que ens crida l'atenció -sí, sovint de manera inconscient, però fem el mateix quan es tracta de patiment mental?, o mirem cap a un altre costat?, fent un -no-vull-veure.

El simple fet d'ocupar un espai públic, només amb el nostre cos per se ja esdevé una activació política, alguna cosa succeeix, i sino feu-ne la prova...

Ara bé, i com ho farem? a través de l'art d'acció, la performance, i aquí és on entra en escena, i mai millor dit, la Núria, Piròmana d'Argos, qui ens acompanya en tot aquest procés. Estem convençudes que a través del trasllat del patiment des de la plaça íntima a la plaça pública alguna cosa generarà, remourà, tocarà,... en tots aquells i aquelles que observin. I és que l'art d'acció té aquesta capacitat per transformar realitats, que comprèn mecanismes creatius que enforteixen el treball col·lectiu, el desenvolupament del pensament crític i la implicació dels subjectes de la comunitat, que qüestionin el discurs dominant ([1]. No deixar que tot quedi en una representació, sino que pugui servir com a eina de sensibilització, de reivindicació política, com diu l'Anna "d'anar fent camí des de sota". Esdevé un vehicle per mostrar les pròpies vivències, allò que es vol transmetre i de quina manera es viu.

Quan ho farem? el  dijous 14 de maig de 2015, a les 18 hores.

On ho farem? a la Plaça de la Catedral de Vic

I després? l'acció estarà penjada en aquest bloc i ... necessitem que tu hi diguis la teva, hi tens molt a dir, d'aquí el nom: Lluitactiva't, perquè a través de l'activació pot començar la lluita. Busquem la implicació del major nombre de persones, que tothom pugui fer sentir la seva veu, només cal observar i estar atent al propi cos. 

Em sento com si caminés des de la passivitat a l´acció (Anna)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada